domingo, 12 de abril de 2015

Xiulets... amb ametles! Taller d'artesania, setmebre 2014

 Taller d'artesania 2n d'ESO
1- Va ser arran de la fira de l'ametla de Santa Margalida, que vàrem pensar en fer xiulets amb les ametles: un dels objectius del projecte Espai Terra és fer viva la nostra cultura recuperant tradicions i vocabulari inevitablement lligat a la terra i les seves feines.
2- I de cop! ens vàrem adonar que el nostre institut estava envoltat d'ametlers ignorats a l'aparcament i a les parcel·les abandonades que ens envolten, esperant pacients l'atenció d'algú que els volgués "tomar les seves ametles". L'ajuntament ens va donar permís per "espolsar-los" i ens va prestar la xarxa que dorm al magatzem que compartim.
3- Comptàrem amb l'ajuda d'en Julio Cantos per organitzar la feina en una hora! La majoria dels alumnes no havien espolsat mai les ametles... una feina de la que fa anys cap infant escapava per ajudar els pares!
 4- Les canyes (arundo dorax) recollides del voltant de l'institut ens varen servir de "garrots" improvisats.

5- Després va tocar separar fulles, branques i ametlles de tot el que va caure a la xarxa i "pelar" les triades.
6- També les vàrem tastar... qualcuna estava agra perquè era de temporades anteriors! En el moment de "trencar-les" més d'un se va agafar el dit! Per al que volíem no feia falta esperar a "assolellar-les".
7- Una vegada seleccionades les més grosses, amb la llima vàrem fer els forats... de petits ens servia fregar-les al terra per aconseguir travessar la clovella.

8- Abans de pintar-les pensàrem com les volíem decorar amb pintura no tòxica per poder dur-les a la boca i xiular.

9- El resultat final... vàrem voler fer penjolls i fins i tot un clauer! Creativitat a voler!


 Estau preparats per sentir els xiulets?





Berenice de Lorenzo Rosselló, professora del taller d'artesania






viernes, 3 de abril de 2015

Un berenar saludable... i didàctic!

Aquest dimarts i dimecres els alumnes de 3r D s'han encarregat de preparar el berenar durant els patis. És una activitat que aprofitarem per aprendre quins productes donen més beneficis, quines són les despeses, com preparar els documents dels encàrrecs i calcular quin material fa falta comprar, com ens hem d'organitzar i treballar en grup, quina importància té la confiança i la responsabilitat de cada un...


Un berenar "diferent" que aprofitam per xerrar de salut i medi ambient, per aprendre que les nostres accions tenen influència en el nostre entorn i que podem actuar per cuidar-lo. En aquesta ocasió, amb el bar tancat, no hi ha hagut llaunes de begudes gasoses, ni aigua en petites botelles, ni sucs amb sucre, ni pastissos industrials... mirau!


1- Hem tengut aigua servida en càntirs per no produir residus de botelles de plàstic

 
2- Llimonada (aigua i llimona) endolcida amb gotes d'estèvia
3- Pomes i plàtans per a els que s'han quedat amb més gana
4- I el que ha triomfat més: suc de taronja natural, acabat de fer!

FINS A 60 kg DE PRODUCTE LOCAL I VITAMINES % NATURALS!!!


 5- Utilitzar els tassons retornables (premi d'Educ4r 2014) ens permet no produir més plàstic

BONA FEINA, ALUMNES DE 3r D!!! ENHORABONA!!!
 6- Tots els alumnes han col·laborat tornant els tassons, una vegada begut el suc de taronja, el que ha contribuït a mantenir net el pati. També hem separat les restes orgàniques... I perquè si no tenim recollida selectiva al poble?...

Idò, les pells de les taronges han anat a l'Espai Terra! per compostar! per millorar el sòl! per donar-li nutrients, el que farà que els nostres cultius tenguin tot el que necessiten.


Una capa d'herba fresca, més una altra de fems, més una final de palla... us sona "l'hort lasanya"?
Tot ben regat i deixar-fer!








viernes, 27 de marzo de 2015

Des del taller d'artesania... posam noms!

Hem comentat en diverses ocasions que se comença a estimar quan "es coneix"... Quan coneixem qualcú li demanam el seu nom...
Feia temps que cercàvem com indicar el nom de cada planta de l'Espai Terra, volíem un  material durador, econòmic, ecològic, que si es perdia o queia no embrutàs l'enton, unes lletres que no s'esborrassin amb el temps... Totes aquestes característiques les hem trobat en la fusta! la fusta recuperada i reutilitzada de les caixes de fruites. Hem d'agrair a la tenda d'Agromart del nostre poble que ens guarda les caixes.



Una vegada desfetes i recuperats els taulons, es tractava de donar forma a cada tros segons la qualitat de la fusta: els taulons més gruixats i grossos aniran clavats en terra i els més prims penjats amb filferros del tancament.


Un vernís ecològic protegirà la fusta a la intempèrie.


Amb ajuda d'un pirògraf marcam les lletres de cada un dels exemplars que ja tenim a l'Espai Terra (així segur que amb el temps no s'esborra!!!!), els que hi havia (ullastre, figuera, ametller...) i els que hem anant plantant com els que formen part del tancament comestible (murta, romaní, mata, garrover, lledoner...).




No ens oblidam de dibuixar el logo de l'Espai Terra dissenyat per l'alumne Joan Amengual que reprodueix de forma senzilla i original les inicials del nostre projecte.






Ho tenim tot a punt! Hem esperat el primer dia de bon temps d'aquesta esperada primavera per penjar els nostres treballs! Aquest és el resultat:









Un treball que continuarà amb totes les espècies presents al nostre racó preferit!

Berenice de Lorenzo Rosselló, professora del Taller d'Artesania de 2n d'ESO

viernes, 20 de marzo de 2015

jueves, 12 de marzo de 2015


2a Activitat conjunta per a pares, alumnes i professors



 
Les Nacions Unides han declarat 2015 com a Any Internacional dels Sòls.
La FAO estima que un terç de tots els sòls del món està degradat o en procés de degradació a causa de l'erosió, compactació, obturació, salinització, esgotament de la matèria orgànica i els nutrients, acidificació i altres processos causats per pràctiques insostenibles de gestió del sòl.
Per aixo, a partir de les 10h i de la mà d'en Julio Cantos, aprendem a fer un "hort lasanya", una tècnica molt fàcil i útil per a recuperar terres pobres com la que tenim a l'Espai Terra. Farem també feines de neteja i preparació per l'hort d'estiu i si us animau, podeu quedar a dinar de torrada amb nosaltres... cada un durà menjar per compartir!

Pensam que és una bona ocasió per fer "comunitat educativa" i conviure i aprendre plegats!

_________________________________________________________________

Preparatius per l'hort lasanya 
Enllaç